Gebitsverzorging

Net zoals bij de mens vereist het gebit van een huisdier dagelijkse verzorging om tandplakvorming te voorkomen. Ongeveer 80% van de honden en katten hebben al op tweejarige leeftijd tandplak en tandsteen op het gebit. Tandplak is een kleverige film die op de tanden gevormd wordt door speeksel, voedselresten en bacteriën. Naarmate de laag tandplak dikker wordt vormt er zich tandsteen. Dit geeft een gele tot bruine verkleuring van de tanden, rood-ontstoken tandvlees en een onaangename geur. Het tandvlees bloedt sneller. Na langere tijd trekt het tandvlees zich terug waardoor de tandwortels bloot komen te liggen en da tanden vervroegd kunnen uitvallen. Daarnaast bestaat er risico op het uitzaaien van deze mondbacteriën in de bloedbaan en kan er een ontstekingen ontstaan thv het hart, de nieren en lever.

Een goede tandverzorging bij huisdieren vanaf jonge leeftijd is cruciaal!

Om tandplakvorming te voorkomen, zijn er een aantal verzorgingsmaatregelen die u kan nemen. Neem het drinkwater weg één uur voor de maaltijd. Voorzie genoeg water direct na de maaltijd zo kunnen ze zelf hun tanden spoelen van overblijvende etensresten. Dagelijks tandenpoetsen is de enige manier om de tanden en het tandvlees gezond te houden. Dit tandenpoetsen kunt u best vanaf jonge leeftijd gewoon maken, maar ook bij oudere dieren lukt dit mits enige oefening . Zoals bij de mens zijn elektrische tandenborstels zeer efficiënt door hun kleine oppervlak en kleine bewegingen, maar het vraagt wel een geleidelijke training.

Zorg dat uw dier na de maaltijd ongeveer een kwartier kan kauwen op een bot. Door de langere speekselproduktie worden de tanden beter gezuiverd. Voor de honden die gevoeliger zijn voor tandproblemen bestaan er speciale brokken die groter en harder van textuur zijn om het schuureffect te maximaliseren en waarin extra bestanddelen zijn toegevoegd om de kalkafzet op tandplak te verhinderen.

Er bestaat een anti-tandplakvloeistof die u dagelijks bij het drinkwater kan toevoegen. In de vloeistof zitten werkzame stoffen die de bacterievermeerdering in de mond afremmen en een frissere adem geven.

Kan U de tandsteenvorming toch niet onder controle houden en riekt uw vriend te sterk uit zijn bek, dan gaan we over tot het instrumentaal reinigen. Hierbij gebruiken we hetzelfde Ultrasontoestel als bij uw tandarts, waarbij de tanden met behulp van hoogfrequente trillingen worden gereinigd. Dit moet natuurlijk onder verdoving gebeuren. Voorafgaand dienen we de dieren ook eerst mondreinigende antibiotica aan.

Gedragsproblemen

Daar onze viervoeters nauwer met ons samenleven, ons leven jachtiger wordt en wij het contact met de natuur verloren zijn. Begrijpen wij ook vaak de invloed van onze lichaamstaal niet meer in de communicatie met onze viervoeters. Soms vergeten we de rangorde op te leggen en laten zien dat wij de baas zijn in huis.

Honden en katten zijn fijne psychologen en weten dit met glans uit te buiten. Talrijk zijn de honden die merken dat ze hun” goesting” krijgen door hun lippen eens op te trekken en indien nodig er een grommende vloek op te laten volgen. Raar genoeg denken vele baasjes dat ze door hun optreden de hond straffen, maar vanuit onze menselijke lichaamstaal verstaan dieren dit net als een aanmoediging om verder slecht gedrag te vertonen.

Ik ben zelf grote voorstander van de Cesar Milan principes: “No talking, no eye contact”als ze zich misdragen, maar daarnaast heeel veeel belonen om te motiveren. Doe eens de moeite en surf eens naar “the Dogwhisperer” en kijk aandachtig hoe Cesar Milan met de dieren communiceert. In stresssituaties zal hij nooit tegen de dieren praten, noch er naar kijken. Om hun te belonen geeft hij hen wel aandacht.

In probleemsituaties zal ik dan ook uitleggen hoe je je moet gedragen tegen je hond en hoe hij interpreteert wat je hem nu hebt getoond. Bij heropvoeding maak in gebruik van de “leiband- methode” en om de communicatie te beveilingen doe ik soms beroep op een muilband. Niet om de hond te straffen, maar wel om zijn dreigreflex te onderdrukken, zodat hij terug openstaat voor uw lichaamstaal. Het kan ook zijn dat ik zal aanraden om medicatie als hulpmiddel te gebruiken. Maar alleen het pilletje zal niet volstaan als het het baasje zich niet herpakt.

Want de meeste problemen met hondengedrag zijn vooral een gevolg van het Baasjesgedrag……….

Om de band met het baasje terug in goede banen te geleiden mogen een spelplanning en buitenactiviteiten zeker niet vergeten worden.

Ondervind je gedragsproblemen met je huisdier maak dan gerust een aparte afspraak!

HERINNERINGSSTEUNTJES

We begrijpen best dat u andere dingen aan uw hoofd hebt. Daarom hebben wij herinneringsbrieven of mails ingevoerd die u kunnen helpen herinneren aan het feit dat uw dier enige preventieve zorg nodig heeft.

Op dit ogenblik geldt dit al voor herinneringen voor vaccinatie en prikpil. In de toekomst kan dit per mail uitgebreid worden voor ontworming en ontvlooiïng. Indien u dit wenst kan u tijdig een bericht verstuurd worden.

Via mail kunnen we u ook op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen, maar wees gerust we zullen u niet met mails bestoken.

Indien u wenst kan u uw e-mailgegevens opgeven en houden wij u op de hoogte.

Algemene Consultaties

Het algemeen onderzoek gebeurt in de praktijkruimte. Zowel bij kleine kwaaltjes als ernstige aandoeningen proberen we de beste oplossing voor uw dier te bieden.

Standaard Onderzoeken bij de Jaarlijkse Vaccinatie

Na dit onderzoek kunnen de nodige behandelingen aangevat worden.

Vaccinaties

Deze worden aangepast naargelang het om een hond, kat of konijn gaat en in welke levensomstandigheden ze bij u verblijven. Leven ze binnen of buiten? Hebben ze veel contact met andere dieren?. Moeten ze naar een vakantiepension of een hondenclub? Gaan ze naar het buitenland?

Ontworming en ontvlooiing

Samen met de baasjes overlopen we de mogelijke besmettingsrisico’s en de daaraan aangepaste behandeling.

Geboortepreventie

We bespreken de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie, en voor welke gevallen hormonale behandelingen aangewezen zijn.

Voeding

We helpen u het gepaste type voeding voor uw viervoeter te kiezen; want niet alle voedingen aangeboden door de dierenspeciaalzaken zijn goed voor uw huisdier. Voor gezonde huisvrienden overlopen we het gamma dat gezien de leeftijd- en levensomstandigheden in aanmerking komt.

Behandelende Voeding

Voor zieke huisdieren hebben we ook aangepaste voeding zodat we uw dier zijn dagelijks comfort kunnen verbeteren. Vb voedingen voor de behandeling van maag- en darmproblemen, huidziekten, hart, blaas- en nierproblemen, overgewicht, etc... Al deze voedingen en voedingsmerken kunnen in de praktijk worden aangekocht met de nodige begeleiding en informatie. Wij bestellen ze voor u en u kan ze bij ons ophalen.

Bloed, Urine en Ontlastingsonderzoek

Deze worden gedaan om de werking van de organen na te gaan. In noodgevallen doen wij zelf een basis-bloedonderzoek in de praktijk. Vb. glucosebepaling bij suikerziekte. Een uitgebreider onderzoek gebeurt door de stalen naar een erkend labo te sturen en de resultaten worden dan ook samen met een gespecialiseerde dierenarts overlopen.

Huidonderzoek

Vlooien, teken, luizen, bacterieën en schimmels kunnen in de praktijk onder de microscoop onderzocht worden.

Echografie

De basisechografie gaat in de praktijk door. Zo kijken we naar de normale vorm van de organen en drachtdiagnose. Voor gespecialiseerd onderzoek zal ik u doorverwijzen naar een collega met een uitgebreide ervaring in dit gebied. Na de echo ontvang ik een rapport zodat ik het verloop van de behandeling kan verderzetten. Voor deze gespecialiseerde onderzoeken maken we een afspraak. Je zorgt dat je huisdier nuchter is, water is meestal geen probleem. Echografie is een pijnloos onderzoek en je huisdier moet hiervoor meestal niet verdoofd worden. We scheren de huid plaatselijk en daarna wordt een gel aangebracht en wordt het onderzoek gestart

Radiografie

Voor de beoordeling van het beendergestel of bij mankende dieren nemen wij “foto’s” inde praktijk. Ook bij sommige hart- en longletsels, kunnen we hieruit interessante informatie verkrijgen. Voor operaties en verdoving raad ik u aan verder te gaan naar het betreffende hoofdstuk.

DOORVERWIJZING

Bij moeilijke problemen vraag ik een tweede opinie bij collega’s die meer gespecialiseerd zijn. Mocht u zelf een tweede opinie wensen, aarzel dan niet om mij hierover aan te spreken, dan zal ik u hierin verder begeleiden. In de regio Gent werkt een uitgebreide groep dierenartsen samen om zo hun kennis met mekaar te delen. Patiënten met bewegingsproblemen worden heel vaak naar mij doorverwezen voor revalidatie, fysiotherapie, watertraining. Ik heb ook een speciale interesse voor acupunctuur, osteopathie, manuele therapie, moeilijke wondheling, spier-en zenuwletsels… Sporthonden kunnen ook bij mij terecht voor een aangepaste kracht- en uithoudingstraining. Voor verdere informatie zie het hoofdstuk revalidatie.

VZW “IAPR, Institute for Animal Physiotherapy and Research”

Op aansturen van een aantal cliënten heb ik in 2008 de VZW IAPR opgericht. Deze mensen wisten dat ik onderzoek naar mogelijkheden van de Fysiotherapie wenste te sturen in de richting van de toepassing bij dieren. Regelmatig krijg ik extra’s “om er iets mee te doen voor de dieren” of de vraag wat men kan doen om dieren te helpen.

Wat is de bedoeling van IAPR?

Via deze vereniging probeer ik gelden te verzamelen die kunnen gebruikt worden om (klein) onderzoek te ondersteunen.

Zo starten jaarlijks studenten diergeneeskunde hun laatste jaar met een zoektocht naar een interessant onderwerp voor hun eindwerk. Indien mogelijk help ik hun hierin te sturen in de richting van de dierenfysiotherapie en probeer hun hierin te ondersteunen met een aantal kosten die hiervoor gemaakt moeten worden.

Hierdoor zijn reeds een aantal interessante werken ontstaan ivm het gebruik van hulpmiddelen voor mindervalide honden. Ook hebben we gedurende een jaar kunnen meehelpen aan de revalidatie van een verlamd veulen,waarvoor we ook een aantal hulpmiddelen hebben kunnen aankopen.

In 2011 hebben we het onderzoek gesteund naar het gebruik van Ultrageluid bij de genezing van traaghelende breuken bij honden.

We hebben ook al een paar werken gesteund naar het gebruik van TENS bij paarden voor diagnose van spier/zenuwletsels en de behandeling ervan. Bij paarden hebben wij de aandacht naar mogelijke rug- en nekletsels ondersteund of het probleem van de “dikke benen” (lymphangitis) of wondheling. Daarnaast houden we regelmatig voordrachten om studenten diergeneeskunde en dierenzorg op de hoogte te brengen van de mogelijkheden van Dierenfysiotherapie.

In de loop van 2013 heeft IAPR ook meegeïnvesteerd in de aankoop van een onderwaterloopband in de praktijk van Dierenarts Herbots. Deze loopband wordt gebruikt om honden te behandelen, maar daarnaast wordt deze ook gebruikt om studenten Diergeneeskunde en Dierenzorg op te leiden in het gebruik van deze behandelmethode.

Om nieuwe technieken aan te leren moet ik ook regelmatig voor opleiding naar het buitenland. Hiervoor draagt IAPR ook gedeeltelijk bij in de betaling van de inschrijvingsgelden.

Als kleine vereniging zijn we er toch al in geslaagd een paar mooie resultaten te boeken.

Bij deze wens ik graag al de mensen te bedanken die dit financieel hebben mogelijk gemaakt, soms met kleine en soms met grotere bedragen. Bedankt voor jullie steun want het heeft al veel tijd en doorzetting gevraagd om tot dit resultaat te komen.

En we gaan zeker verder, zolang we technieken kunnen omzetten en aanpassen naar het comfort voor het dier!

Hallo,

Ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om u kennis te laten maken met mijn achtergronden en ervaringen. Wij zien mekaar vaak in omstandigheden die soms weinig mogelijkheden bieden om hier eens dieper op in te gaan.

In 1986 heb ik de praktijk op de Brusselsesteenweg in Ledeberg overgenomen van dierenarts Marc Buyck. Geleidelijk heb ik de apparatuur en de praktijk uitgebouwd tot wat ze nu is. Dank zij de eenmans-praktijk- struktuur kan ik het persoonlijk contact met mijn mensen en patiënten beter onderhouden, wat in sommige groepspraktijken vaak verloren gaat omdat je nooit weet wie voor je zal staan. Dit brengt voor mij dan ook een grotere inleving met zich mee.

Sinds het begin van de praktijk, meer dan 26 jaar geleden ben ik mij tot vandaag blijven bijscholen in de meest brede zin van de diergeneeskunde. In 1988 ben ik gestart met de opleiding acupunctuur omdat de klassieke geneeskunde mij niet altijd kon helpen en zo ontwikkelde ik een extra wapen in de strijd voor het welzijn van het dier.

In 1991 volgde ik een opleiding in de dierfysiotherapie bij de Fransman Jean-Pierre Pailloux. Ik was hiermee gestart omdat ik mij beperkt voelde in de benadering van de bewegingsproblemen bij dieren. In vergelijking met de menselijke geneeskunde, waar er na een operatie direct een kinesist aan uw bed staat om u zo snel mogelijk te stimuleren om te bewegen, werden dieren nog maar al te vaak aan hun lot overgelaten en moesten ze maar in hun mandje of stal wachten op hun genezing.

Snel heb ik mij vastgebeten in het probleem van de revalidatie van onze viervoeters, de hond, de kat en het paard. Ik ben fier te mogen zeggen dat ik in dit domein in België en Europa geld als een pionier en dat ik inde loop der jaren op veel ongeloof ben gebotst bij collega’s , die nu geleidelijk hun mening bijsturen. De ontwikkelingen van de Kinesitherapie, de Fysiotherapie en de Revalidatie van dieren is dank zij mijn inspanningen eindelijk ontplooid en gangbaar geworden in de dagelijkse praktijk.

De evolutie van de revalidatie bij dieren heeft bewezen dat ik het bij het rechte eind had. Naast mijn werk in mijn praktijk, wordt ik voor spier-, zenuw-, bewegings- en wondbehandeling vaak ingeroepen om samen met collega-dierenartsen samen te werken in teamverband voor de behandeling van probleemgevallen. Ik wens hierbij die collega’s te bedanken die mij door hun openheid van geest de kans gegeven hebben om nieuwe ideeën en behandelingen uit te werken.

Als voortrekker van het gebruik van technieken die de kinesist bij de mensen toepast, werd ik ingeschakeld als lesgever op de diergeneeskundige faculteit van Londen en toen gingen hier in België de ogen ook plots groter open. Zodoende werd ik dan ook gevraagd om mee te werken als lesgever in de dierfysiotherapie aan de faculteit te Merelbeke. Naast het lesgeven begeleid ik ook regelmatig studenten in het dieper onderzoek naar de waarden van technieken zoals Laser, ultrageluid, Tens, osteopathie… Zo hebben we al eindwerken gesteund i.v.m Het gebruik van Ultrageluid bij slecht genezende botbreuken bij honden, Toepassing van afkoelingstechnieken bij herstel van peesletsels bij paarden Het gebruik van protheses en rolwagentjes bij verlamde of minder-valide honden Diagnostisch gebruik van TENS bij dieren.…….. Behandeling van moeilijke wonden m.b.v. Laser en nieuwe verbandtechnieken In de loop der jaren wordt ik regelmatig gevraagd om voordrachten te geven voor dierenartsen en fysiotherapeuten in Frankrijk, Italië, Portugal, Nederland, Groot-Brittanië…. Bij de ontwikkeling van nieuwe behandeltoestellen wordt ik door sommige bedrijven ingeroepen als raadgever.

Van 2000 tot 2005 was ik verbonden aan de Royal Veterinary College in Londen voor de organisatie van de leerstoel Dierenfysiotherapie In 2006 was ik gastspreker op het wereldcongres voor dierfysiotherapie In 2009 werd ik gevraagd als schrijver voor in een Amerikaans-Australisch diergeneeskundig boek: “The Equine Hospital Manual”, waarvoor ik een hoofdstuk van een twintigtal bladzijden schreef, waarin ik de voordelen en mogelijkheden van de fysiotherapie heb togelicht voor andere dierenartsen.

In 2008 werd ik uitgenodigd in Dubai om mee te werken in de opbouw van een revalidatiecentrum. Spijtig genoeg heeft de bankencrisis hier veel roet in het eten gegooid. 2008 Was het jaar waarin ik een VZW-vereniging opgericht heb: IAPR. Deze vereniging heeft de taak op zich genomen om onderzoek te steunen naar nieuwe hulp- en behandeltechnieken in de dierfysiotherapie en deze ook kenbaar te maken bij de dierenartsen. Waar nodig kan IAPR het onderzoek een klein duwtje in de rug geven. Hierbij mag ik zeker niet de baasjes vergeten die dit initiatief spontaan financiëel hebben gesteund en nog steeds steunen. Dank zij deze giften hebben we al een aantal dieren kunnen helpen, die anders ten dode waren opgeschreven. Het grootste voorbeeld hiervan is “Vitelle”, een veulen dat verlamd werd aangebracht in de kliniek en waar we door ontelbare werkuren en een ongekende inzet van studenten en dierenartsen een veulentje hebben kunnen revalideren na een rugoperatie, met behulp van fysiotherapie en een speciaal gebouwd rolkarretje. Dit verhaal heeft alle TV-journaals bereikt en zelfs de Amerikaanse en Europeese pers.

2013 zal gekenmerkt worden door de uitbouw en opstart van een fysiotherapie- en revalidatieruimte in de praktijk te Ledeberg. Hier beschikken we over al de laatste technieken zoals TENS, Laser, Ultrageluid, oefenparcours…. En als kers op de taart: een onderwaterloopband, waarin dieren tegen verschilllende waterniveau’s in kunnen lopen voor krachttraining en geleidelijk overgaan naar zwemmen. Deze technieken kunnen helpen bij de snellere genezing, na operaties of sportletsels. Hierbij mag ik niet vergeten dat de VZW: IAPR, financieëel heeft meegeholpen. Waardoor we nu ook in staat zijn om studenten diergeneeskunde en dierenzorg te helpen in hun opleiding. En 2013 is voor mij ook een belangrijk jaar omdat ik ook gevraagd werd om mee te werken bij de ondersteuning van de Belgische Paardensportdierenartsen die instaan voor de paarden op topniveau in de disciplines Dressuur, Jumping en Eventing in samenwerking met VLP, KBRSF en BLOSO.

Deze sportervaringen wend ik ook aan bij de begeleiding van sporthonden voor Agility, Cani- cross en Ringwerk. Dit op vlak van training, revalidatie en letselpreventie. Voor meer informatie over het gebruik van fysiotherapie bij paarden, honden en katten verwijs ik u graag door naar het onderdeel: “REVALIDATIE – DIERFYSIOTHERAPIE”. Daar zullen de gebruikte technieken en de letsels die we kunnen behandelen kort uitgelegd worden.

BEREIKBAARHEID

De praktijk is gelegen aan de Brusselsesteenweg, 35 te 9050 Ledeberg. Dit is aan het begin van de Brusselsesteenweg, rechttegenover de BRICO-Parking (vele mensen maken ook kortstondig gebruik van deze parking).

U kan ons ook vlot bereiken met de tramlijnen 21-22-24.

Tijdens de grote werken aan de Brusselsesteenweg zal ik u aan de telefoon laten weten hoe U mij best kan bereiken. Voor de moeilijkste situaties heb ik een grote Mobilhome omgebouwd tot praktijkruimte. Via persoonlijke mails zal ik U binnenkort laten welke standplaatsen ik hiervoor zal gebruiken.

foto van de ingang kaart van de brusselsesteenweg

OPENINGSUREN

Alle werkdagen kan u bij ons terecht na een telefonische afspraak (zowel s’ morgens, ’s middags en ’s avonds). Wij zijn te bereiken op het nummer: 0498.395.628.

Waarom na afspraak? Zo vermijdt u zoveel mogelijk lange wachttijden. We kunnen er dan ook proberen rekening mee te houden dat er niet te veel honden en katten samen zitten. Dit lukt wel niet altijd, maar we doen sterk ons best!

Ook is het voor mij makkelijker om extra tijd te voorzien voor een verder onderzoek.

BIJ DRINGENDE SITUATIES

Buiten de openingsuren en in het weekend zijn we meestal telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Indien ik uw oproep niet direct kan beantwoorden, spreek dan steeds uw naam en telefoonnummer in en uw reden van oproep. Als het dringend is, bel ik u zo snel mogelijk terug!

In de mate van het mogelijke zal ik u zelf verder helpen, mocht dit niet kunnen dan zal ik u naar een collega doorverwijzen.

HONDENTRANSPORT

Vaak komen de baasjes met hun hond aan een oprolleiband. Wees hiermee voorzichtig want regelmatig worden honden aangereden door auto’s of fietsers omdat ze van iets schrikken en plots wegrennen. Ik raad u aan om voor de veiligheid zoveel mogelijk vaste leibanden te gebruiken en de rolsystemen alleen te gebruiken in open ruimtes. In de wachtkamer houdt U ze ook best aan de leiband en laat ze alleen naar andere honden toe gaan als je de eigenaar verwittigd hebt.

KATTENTRANSPORT

Voor de veiligheid van uw kat raad ik u aan om een transportkooi te gebruiken. Indien u er geen heeft , kan u er steeds één bij ons lenen en zelfs kopen.

ANDERE KLEINE HUISDIEREN

Cavia’s, konijnen, andere knaagdieren en vogels zijn ook welkom. Ik help u dan graag verder met deze huisgenootjes.

Voor reptielen, vissen en amfibieën kan ik de basisverzorging toedienen, en indien nodig zal ik doorverwijzen u naar een collega die hierin gespecialiseerd is.

Voor de OPERATIE

operatieFoto

Wanneer U uw hond of kat ’s morgens binnen brengt voor een verdoving of operatie , is het aangeraden geen eten meer te geven vanaf 7 uur voor opname. Drank neemt U best weg 4 u vooraf. Als U uw diertje de avond voor de operatie binnen brengt, zorgen wij ervoor dat het tijdig nuchter is.

Na de verdoving raad ik u aan te wachten met voeding te verstrekken tot 12 uur na de verdoving. Dit om braken te vermijden, wat onaangenaam is voor uw dier en degene die het mag opkuisen. Indien je dier zenuwachtig zou zijn, kan je hem best op een donkere plaats zijn roes laten uitslapen.

Normaal moet de patiënt ten laatste binnen de 36u spontaan eten, indien niet, geef je mij best een belletje, dan zal hij vermoedelijk nog een beetje pijn hebben en kunnen we dat vlot oplossen met een pijnstillend spuitje.

Interessant om weten: De normale lichaamstemperatuur bij een hond of kat ligt tussen de 38,5° en 39° graden, dus hoger dan bij de mens. Bij twijfel over zijn toestand na een operatie, is het altijd handig eens de temperatuur te meten. Dit kan u makkelijk doen door een gewone “mensenthermometer”, zacht in de anus van uw dier aan te brengen en een 30-tal seconden te wachten.

Tussen de 7 à 10 dagen na de operatie controleren wij de wonde en verwijderen wij de draadjes indien nodig.

TIJDENS DE OPERATIE

Voor de uiteindelijke verdoving krijgt uw dier eerst een kalmeringsspuitje. Als dit ingewerkt is, krijgt het pas een verdovingsspuitje, waarna het dan wordt aangelegd aan de gasanesthesie. Dit is een veilige verdoving die gebeurt door aanvoer van slaapgassen via een buisje in de mond en luchtpijp. De verdoving kan zo snel aangepast worden aan de noden van de ingreep en het verkort de ontwaaktijd.

Tijdens de verdoving wordt reeds een gepaste pijnstilling toegepast. Meestal wordt tijdens de ingreep ook een infuus aangelegd via een catheder, dit om de vochtregeling van het lichaam te ondersteunen en eventueel vlot medicatie toe te kunnen dienen.

Tijdens de operatie wordt de hartfrequentie en de ademhaling van uw dier continu gevolgd via een hart-ademhalingsmonitor en een pulsoximeter, die het zuurstofgehalte in het bloed bepaald

In de praktijk kan u terecht voor volgende ingrepen:

NA DE OPERATIE

wordt uw diertje overgebracht naar een aparte hospitalisatie ruimte.

De praktijk beschikt over 5 aparte opnameruimtes waar we ernstig zieke dieren of pas geopereerde dieren intensief kunnen verzorgen. Hiervoor beschikken we over aangepaste “baxters”, zodat we zonnodig extra vocht en vloeibare voedingstoffen kunnen toedienen.

De hokken worden apart verwarmd en staan indien nodig onder camera- en geluidsbewaking, zodat de dieren ook ’s nachts onder controle blijven, vanuit mijn slaapkamer. In heel erge gevallen wordt uw vriend zelfs meegenomen naar mijn slaapkamer, waar een extra verzorgingskooi kan geïnstalleerd worden. De lichaamstemperatuur kan constant gemeten worden en indien nodig kan extra zuurstof toegediend worden.

Voor de verzorging in de hospitalisatie kan ik gelukkig ook rekenen op de hulp van mijn echtgenote en verschillende stagestudenten.

Naast de 5 “Intensive-care” hokken beschikt de praktijk ook over 8 ruimere verblijfhokken voor dieren die moeten recupereren van kleinere ingrepen of die ter observatie worden opgenomen.

Tenslotte beschikken we ook over 2 quarantaine hokken, waar dieren met besmettingsgevaar kunnen verblijven.

De hokken kunnen gemakkelijk gereinigd worden en de dieren liggen op urine-doorlatende roostertjes. Eens ze wakker zijn, krijgen ze ook een absorberend dekentje en katten krijgen dan ook een kattenbakje. Bij een langer verblijf kunnen honden ook uitgelaten worden in een afgezonderd deel van de tuin.

Wanneer u met vakantie gaat en uw dier speciale verzorging nodig heeft, kan het ook bij ons verblijven.

Het overlijden van uw “Vriend”

Een huisdier is voor vele mensen een belangrijk en geliefd lid van het gezin. Velen hebben samen goede en kwade dagen meegemaakt en iedereen kent wel de troostwaarde van een hond of kat die zich naast u vlijt als je zelf verdriet hebt of ziek bent. Daarom is het moeilijk om afscheid van hen te nemen.

Soms komt dit moment erg onverwacht bij een ongeval of plotse ziekte, waarbij u als eigenaar plots het verlies van uw huisdier moet verwerken zonder enige voorbereiding. In andere gevallen moet u uw dier helpen in een aftakelende of pijnlijke situatie. Soms is de gezondheidstoestand hopeloos en moeten we toegeven dat we niet meer verder kunnen helpen om het dier een goede levenskwaliteit te bieden. Dan kan u als eigenaar de beslissing nemen om uw dier te laten inslapen.

Wij vinden het erg belangrijk dat we u hierbij goed begeleiden en willen u helpen bij deze moeilijke beslissing. U kan bij ons steeds terecht met vragen omtrent euthanasie of palliatieve verzorging van uw huisdier. We proberen hiervoor de nodige tijd en rust te voorzien. We bespreken met u hoe de euthanasie zal verlopen. U beslist zelf of u wel of niet aanwezig wil zijn en wat er achteraf mag gebeuren: individuele crematie of groepsverzijdering. In de meeste Vlaamse steden en gemeenten is het verboden uw dier te begraven.

Indien u wenst kunnen wij ook een haarplukje afknippen dat u kan bewaren als souvenir.

Voor de crematie bestaan er verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen kostprijs. U kan uw dier bij de dierenarts laten ophalen door een erkend huisdierencrematorium. Wanneer u dit wenst, kunt u nadien de as van uw huisdier terug bezorgd krijgen, waarbij u een ruime keuze heeft van urnes, kettinghangertjes of uitstrooiing langs jullie vertrouwde wandelpad... Het crematorium haalt het overleden dier bij de dierenarts of eigenaar op. De eigenaar kan het dier ook zelf naar het crematorium brengen na afspraak.

Wij kunnen u ook advies geven die u kan helpen bij de verwerking van dit verdriet.

Jonger dan je denkt: De senioren club

Tegenwoordig leven dieren steeds langer dankzij de evoluties binnen de diergeneeskunde, de uitbreiding van meer geneesmiddelen en aangepaste voeding. Langer leven brengt ook mee dat ze meer last van ouderdomsverschijnselen kunnen krijgen, zoals: suikerziekte, nier-, lever- en hartfalen. Om deze ouderdomskwalen sneller te detecteren, is het aangewezen om uw hond vanaf de leeftijd van 7 jaar jaarlijks door een dierenarts te laten evalueren. Daarom biedt de praktijk u het senior consult aan.

Tijdens dit consult overlopen we met u een seniorenlijstje waarbij volgende zaken worden nagekeken:

Dan gaan we over tot een bloedname, waarvoor uw hond of kat best nuchter gehouden wordt, dus 12u voor de afspraak : geen eten!

Daarnaast wordt er een urine-onderzoek uitgevoerd. Hiervoor dient u zelf een urinestaal mee te brengen van uw dier.

Bij het overlopen van de resultaten krijgt u advies over hoe u de levenskwaliteit van uw hond kan verbeteren aan de hand van een eventuele behandeling of voedingsaanpassing.

Heeft u nog vragen omtrent dit senior consult, aarzel dan niet om ons te contacteren!

CHIPPEN EN REGISTREREN

In België is het verplicht om honden, paarden en binnenkort ook katten te chippen en te laten registreren, bij het BVIRH. Hiervoor beschikt uw dierenarts over de nodige formulieren. Dit chippen moet gebeurd zijn vooraleer de hond, kat wordt verkocht of als hij verandert van eigenaar. Indien ze van eigenaar veranderen of de eigenaar verhuist, moeten de gegevens aangepast worden via de bijgeleverde kaart. De chip met unieke code wordt in de linkerkant van de hals geplaatst met behulp van een injectienaald. Met een scanner kan deze code worden afgelezen door uw dierenarts, in een asiel of door de politie. Dan kan via de code de eigenaar direct opgezocht worden via het internet en kan uw vriend terug bij zijn baasje bezorgd worden. Naast de chipregistratie moet u ook beschikken over een Europees Paspoort. Dit zijn de officieële donkerblauwe boekjes. In dit paspoort kan je ook de vaccinaties gegevens terug vinden en de nodige gezondheidsbewijzen, voor als u met uw dier naar het buitenland reist

Voor katten geldt in België voorlopig de regeling dat zij moeten gechipd zijn als ze uit een asiel komen of van eigenaar veranderen en de dierenarts kan ze dan laten registreren in een centrale databank.

Bij verhuizing mag u niet vergeten uw adreswijziging door te geven aan het BVIRH of IDCHIPS. Controleer steeds of uw telefoonnummer correct is, want zo kan men u het snelst bereiken wanneer uw huisdier gevonden wordt en kunnen jullie snel herenigd worden.

Gaat u met vakantie met uw huisdier? Waar moet je op letten?

Wanneer u met vakantie gaat en uw dier speciale verzorging nodig heeft, kan het ook bij ons verblijven. Voor gewone vakantieverblijven stuur ik u door naar omliggende pensions.

Belangrijk: als u naar warmere landen reist is het altijd aangeraden een thermometer mee te nemen, zelfs tijdens een uitstap. Als uw huisdier onvoldoende eet kan dit veroorzaakt zijn door oververhitting. Om dit snel vast te stellen is het gemakkelijk om de lichaamstemperatuur te controleren door een thermometer in de poep aan te brengen gedurende 30sec. De normale lichaamstemperatuur bedraagt tussen de 38,5 en 39°. Boven 39,2° moet het dier dringend afgekoeld worden, de dichtstbijzijnde rivier of fontein kan hierbij levensreddend zijn.

Volgens de Europese wetgeving dient u de volgende zaken te regelen voor uw kat of hond, om mee naar het buitenland te mogen:

Gaat uw hond naar een hondenhotel of pension terwijl u op reis gaat, reserveer op tijd een plaats voor uw dier en informeer welke toelatingsmaatregelen het pension vereist. Denk hierbij aan het vaccineren tegen kennelhoest (minimum 2 weken voor opname), ontvlooien en ontwormen. Laat ook mijn telefoonnummer: 0498.395.628 bij het pension achter!

Prettige reis en geniet van je vakantie

Weight Watchers for Pets

Overgewicht is een enorm probleem bij onze huisdieren en veel baasjes zijn zich niet bewust van de zware risico’s die hieraan verbonden zijn. Bijv een obese hond of kat loopt 3x meer gevaar op complicaties tijdens een verdoving.

Voor een afslankprogramma voor uw hond of kat kunnen wij u ook verder helpen. En dit moet ook niet steeds gepaard gaan met strenge diëten. De “minder is beter “ regel is van goudwaarde, ook voor de baasjes trouwens.

Wij helpen u hierbij graag, daarom stellen we u de volgende hulpmiddelen ter beschikking:

Beestje gezond, Baasje gezond