Wie ben ik?

In 1986 startte ik de praktijk op de Brusselsesteenweg in Ledeberg.

Voor mij is het persoonlijk contact van groot belang, en door mijn eenmans-praktijk- struktuur kan ik dit met mensen en patiënten blijven onderhouden! Baasjes en patiënten hebben er zeker baat bij. Sinds het begin ben ik mij steeds blijven bijscholen in de meest brede zin van de diergeneeskunde. In de praktijk kan U terecht voor basisonderzoek, behandeling en operaties. Zie : “Operatie en hospitalisatie”

  • In 1988 volgde ik de opleiding acupunctuur: daar de klassieke geneeskunde mij niet altijd kon helpen. Zo ontwikkelde ik een extra wapen voor het welzijn van het dier.
  • In 1991 volgde ik een opleiding in de dierfysiotherapie in Frankrijk en sindsdien benader ik de paarden, honden en katten ook zoals een kinesist ons zou begeleiden.

Ik heb mij vastgebeten in de revalidatie van onze viervoeters: hond, kat en het paard. Door deze vroege start in 1991 behoor ik in dit domein, in België en Europa, tot de pioniers. Mijn inspanningen en volharding hebben de Kinesitherapie, de Fysiotherapie en de Revalidatie van dieren eindelijk doen ontplooiien en aanvaardbaar gemaakt in de dagelijkse praktijk. In het begin werd ik zeer raar bekeken door collega’s, om mijn visie en technieken, die ik gebruik vanuit de menselijke geneeskunde maar de tijd toont aan dat ik het bij het rechte eind had.

Collega-dierenartsen roepen mij vaak in voor spier-, zenuw-, bewegings- en wondbehandeling om samen met hun in teamverband te werken voor probleemgevallen. Dit resulteert in het uitwerken van nieuwe ideeën en behandelingen uit te werken.

Als voortrekker van het gebruik van technieken (door kinesisten gebruikt bij de mens), werd ik ingeschakeld als lesgever op de diergeneeskundige faculteit van Londen. Men vroeg mij ook om mee te werken als lesgever in de dierfysiotherapie aan de faculteit te Merelbeke. Naast het lesgeven begeleid ik ook regelmatig studenten in het dieper onderzoek naar de waarden van technieken zoals Laser, ultrageluid, Tens, osteopathie… Hieronder een paar voorbeelden:

  • Het gebruik van Ultrageluid bij slecht genezende botbreuken bij honden,
  • Toepassing van afkoelingstechnieken bij herstel van peesletsels bij paarden
  • Het gebruik van protheses en rolwagentjes bij verlamde of minder-valide honden
  • Diagnostisch gebruik van TENS bij dieren.……..
  • Behandeling van moeilijke wonden m.b.v. Laser en nieuwe verbandtechnieken

Jaarlijks geef ik ook voordrachten aan dierenartsen en fysiotherapeuten in Frankrijk, Italië, Portugal, Nederland, Groot-Brittanië…. Sommige bedrijven roepen mij als raadgever op bij de ontwikkeling van nieuwe behandeltoestellen.

  • Van 2000 tot 2005 was ik verbonden aan de Royal Veterinary College in Londen voor het opstarten en uitwerken van Dierenfysiotherapie
  • In 2006 was ik gastspreker op het Wereldcongres voor Dierfysiotherapie
  • In 2008 werd ik uitgenodigd in Dubai om mee te werken aan de opbouw van een revalidatiecentrum.
  • 2008 was ook het jaar waarin ik een VZW opgericht heb: IAPR. Deze steunt het onderzoek naar nieuwe hulp- en behandeltechnieken in de dierfysiotherapie en maakt deze ook kenbaar bij de dierenartsen. Zo kan IAPR het onderzoek een klein duwtje in de rug geven. De baasjes hebben hierin een grote rol gespeeld: door dit initiatief spontaan financiëel te steunen en dit nog steeds doen. Door hun giften hebben we al een aantal dieren kunnen helpen, die er anders al niet meer zouden zijn.
  • Het mooiste voorbeeld hiervan is “Vitelle”, een veulen dat verlamd werd aangebracht in de kliniek en waar we door ontelbare werkuren en een ongekende inzet van studenten en dierenartsen een veulentje hebben kunnen revalideren na een rugoperatie, met behulp van fysiotherapie en een speciaal gebouwd rolkarretje. Dit verhaal heeft alle TV-journaals bereikt en zelfs de Amerikaanse en Europeese pers.
  • In 2009 werd ik gevraagd als schrijver voor in een Amerikaans-Australisch diergeneeskundig boek: “The Equine Hospital Manual” . Ik schreef een hoofdstuk van een twintigtal bladzijden waarin ik de voordelen en mogelijkheden van de fysiotherapie heb toegelicht voor andere dierenartsen.
  • In 2013 startte ik een fysiotherapie- en revalidatieruimte in de praktijk te Ledeberg waar ik laatste technieken: zoals TENS, Laser, Ultrageluid, oefenparcours….kan toepassen. Ik heb een onderwaterloopband, waarin dieren tegen verschilllende waterniveau’s in kunnen lopen voor krachttraining en geleidelijk overgaan naar zwemmen. Al deze technieken helpen bij een snellere genezing, na operaties of sportletsels.
  • In hetzelfde jaar werd mij ook gervraagd mee te werken bij de ondersteuning van de Belgische Paardensportdierenartsen die instaan voor de paarden op topniveau in de disciplines Dressuur, Jumping en Eventing in samenwerking met VLP, KBRSF en BLOSO.
  • Deze ervaringen wend ik ook aan bij de begeleiding (training, revalidatie en letselpreventie) van sporthonden voor Agility, Cani-cross en Ringwerk. Indien u meer info wenst, wend u tot het onderdeel: “REVALIDATIE – DIERFYSIOTHERAPIE”. Daar zullen de gebruikte technieken en de letsels die we kunnen behandelen kort uitgelegd worden.