CHIPPEN EN REGISTREREN
In België is het verplicht om honden, paarden en binnenkort ook katten te chippen en te laten registreren, bij het BVIRH. Hiervoor beschikt uw dierenarts over de nodige formulieren. Dit chippen moet gebeurd zijn vooraleer de hond, kat wordt verkocht of als hij verandert van eigenaar. Indien ze van eigenaar veranderen of de eigenaar verhuist, moeten de gegevens aangepast worden via de bijgeleverde kaart. De chip met unieke code wordt in de linkerkant van de hals geplaatst met behulp van een injectienaald. Met een scanner kan deze code worden afgelezen door uw dierenarts, in een asiel of door de politie. Dan kan via de code de eigenaar direct opgezocht worden via het internet en kan uw vriend terug bij zijn baasje bezorgd worden. Naast de chipregistratie moet u ook beschikken over een Europees Paspoort. Dit zijn de officieële donkerblauwe boekjes. In dit paspoort kan je ook de vaccinaties gegevens terug vinden en de nodige gezondheidsbewijzen, voor als u met uw dier naar het buitenland reist
Voor katten geldt in België voorlopig de regeling dat zij moeten gechipd zijn als ze uit een asiel komen of van eigenaar veranderen en de dierenarts kan ze dan laten registreren in een centrale databank.
Bij verhuizing mag u niet vergeten uw adreswijziging door te geven aan het BVIRH of IDCHIPS. Controleer steeds of uw telefoonnummer correct is, want zo kan men u het snelst bereiken wanneer uw huisdier gevonden wordt en kunnen jullie snel herenigd worden.
Gaat u met vakantie met uw huisdier? Waar moet je op letten?
Wanneer u met vakantie gaat en uw dier speciale verzorging nodig heeft, kan het ook bij ons verblijven. Voor gewone vakantieverblijven stuur ik u door naar omliggende pensions.
Belangrijk: als u naar warmere landen reist is het altijd aangeraden een thermometer mee te nemen, zelfs tijdens een uitstap. Als uw huisdier onvoldoende eet kan dit veroorzaakt zijn door oververhitting. Om dit snel vast te stellen is het gemakkelijk om de lichaamstemperatuur te controleren door een thermometer in de poep aan te brengen gedurende 30sec. De normale lichaamstemperatuur bedraagt tussen de 38,5 en 39°. Boven 39,2° moet het dier dringend afgekoeld worden, de dichtstbijzijnde rivier of fontein kan hierbij levensreddend zijn.
Volgens de Europese wetgeving dient u de volgende zaken te regelen voor uw kat of hond, om mee naar het buitenland te mogen:
- Een Europees dierenpaspoort en een identificatie en registratie d.m.v. een chip in de linker halsstreek. Laat dit bij het dierenartsenbezoek voor uw vertrek op reis controleren door een dierenarts.
- Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie is in België verplicht als u ten zuiden van Samber en Maas reist of als u met uw huisdier op een camping verblijft. Daarnaast is de rabies vaccinatie steeds verplicht indien u buiten Belgische landsgrenzen reist.
- Het eerste vaccin moet minstens 1 maand voor het vertrek door de dierenarts worden toegediend en moet ingeschreven worden in het Europees dierenpaspoort. Dit vaccin vervalt na 3 jaar (uitgezonderd bij honden jonger dan 3 maanden) en kan dan eventueel terug herhaald worden. Sommige landen leggen extra maatregelen op zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta, Cyprus, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland,... Neem tijdig contact op met ons indien u één naar één van deze landen wenst te reizen. Hier gelden specifieke eisen omtrent ontworming en het tijdstip waarop uw dier “gezond verklaard” mag worden.
- Bij een reis richting het ZUIDEN of de OOSTBLOKlanden, raad ik u aan enkele extra preventieve maatregelen op te volgen. Bescherm uw hond of kat extra tegen teken, zandvliegen en muggen. Deze insecten kunnen dodelijke ziekten zoals Leishmania, Lyme, Erlichiose, Babesiose en Hartworm overdragen. Deze ziekten komen bij zelden voor maar door het toegenomen reisverkeer zijn ze wel in opmars. U kan bij ons advies vragen omtrent de preventieve middelen die er bestaan en wij kunnen ze u bezorgen, om uw huisdier het best beschermen.
Denk bij het inpakken voor uw reis ook aan de volgende zaken voor uw hond:- Thermometer (zie boven)
- Telefoonnummer van uw dierenarts/ dierenarts op bestemming. In geval van nood kan u ons telefonisch bereiken indien u op bestemming in de problemen komt. En kunnen wij telefonisch voor de nodige vertaling zorgen, tenzij u ons op een heen en weer reisje trakteert.
- Voorzie in lichte maaltijden voor onderweg en neem een reserve aan voedingskorrels mee die het dier gewoon is thuis te eten.
- In bepaalde landen moet uw hond een muilband dragen
- Voorzie de halsband van een 0032-telefoonkokertje en een rabiëspenning
- Hondenpoepzakjes
- Tekentang
- Bij wagenziekte kunnen wij u de nodige medicatie voorzien die je met een lichte maaltijd ingeeft een tweetal uren voor het vertrek. Deze werkt ongeveer 24u.
- Heb je toch een probleem met braken of diarrhee ter plaatse, dan mag je het dier laten vasten, maar wel steeds kleine hoeveelheden drank voorzien (niet te koud). Controleer de lichaamstemperatuur. Reageert uw dier abnormaal, neem dan contact met een plaatselijke dierenarts.
Gaat uw hond naar een hondenhotel of pension terwijl u op reis gaat, reserveer op tijd een plaats voor uw dier en informeer welke toelatingsmaatregelen het pension vereist. Denk hierbij aan het vaccineren tegen kennelhoest (minimum 2 weken voor opname), ontvlooien en ontwormen. Laat ook mijn telefoonnummer: 0498.395.628 bij het pension achter!
Prettige reis en geniet van je vakantie