Het overlijden van uw “Vriend”

Een huisdier is voor vele mensen een belangrijk en geliefd lid van het gezin. Velen hebben samen goede en kwade dagen meegemaakt en iedereen kent wel de troostwaarde van een hond of kat die zich naast u vlijt als je zelf verdriet hebt of ziek bent. Daarom is het moeilijk om afscheid van hen te nemen.

Soms komt dit moment erg onverwacht bij een ongeval of plotse ziekte, waarbij u als eigenaar plots het verlies van uw huisdier moet verwerken zonder enige voorbereiding. In andere gevallen moet u uw dier helpen in een aftakelende of pijnlijke situatie. Soms is de gezondheidstoestand hopeloos en moeten we toegeven dat we niet meer verder kunnen helpen om het dier een goede levenskwaliteit te bieden. Dan kan u als eigenaar de beslissing nemen om uw dier te laten inslapen.

Wij vinden het erg belangrijk dat we u hierbij goed begeleiden en willen u helpen bij deze moeilijke beslissing. U kan bij ons steeds terecht met vragen omtrent euthanasie of palliatieve verzorging van uw huisdier. We proberen hiervoor de nodige tijd en rust te voorzien. We bespreken met u hoe de euthanasie zal verlopen. U beslist zelf of u wel of niet aanwezig wil zijn en wat er achteraf mag gebeuren: individuele crematie of groepsverzijdering. In de meeste Vlaamse steden en gemeenten is het verboden uw dier te begraven.

Indien u wenst kunnen wij ook een haarplukje afknippen dat u kan bewaren als souvenir.

Voor de crematie bestaan er verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen kostprijs. U kan uw dier bij de dierenarts laten ophalen door een erkend huisdierencrematorium. Wanneer u dit wenst, kunt u nadien de as van uw huisdier terug bezorgd krijgen, waarbij u een ruime keuze heeft van urnes, kettinghangertjes of uitstrooiing langs jullie vertrouwde wandelpad... Het crematorium haalt het overleden dier bij de dierenarts of eigenaar op. De eigenaar kan het dier ook zelf naar het crematorium brengen na afspraak.

Wij kunnen u ook advies geven die u kan helpen bij de verwerking van dit verdriet.