Voor de OPERATIE

Wanneer U uw hond of kat ’s morgens binnen brengt voor een verdoving of operatie , is het aangeraden geen eten meer te geven vanaf 7 uur voor opname. Drank neemt U best weg 4 u vooraf. Als U uw diertje de avond voor de operatie binnen brengt, zorgen wij ervoor dat het tijdig nuchter is.

Na de verdoving raad ik u aan te wachten met voeding te verstrekken tot 12 uur na de verdoving. Dit om braken te vermijden, wat onaangenaam is voor uw dier en degene die het mag opkuisen. Indien je dier zenuwachtig zou zijn, kan je hem best op een donkere plaats zijn roes laten uitslapen.

Normaal moet de patiënt ten laatste binnen de 36u spontaan eten, indien niet, geef je mij best een belletje, dan zal hij vermoedelijk nog een beetje pijn hebben en kunnen we dat vlot oplossen met een pijnstillend spuitje.

Interessant om weten: De normale lichaamstemperatuur bij een hond of kat ligt tussen de 38,5° en 39° graden, dus hoger dan bij de mens. Bij twijfel over zijn toestand na een operatie, is het altijd handig eens de temperatuur te meten. Dit kan u makkelijk doen door een gewone “mensenthermometer”, zacht in de anus van uw dier aan te brengen en een 30-tal seconden te wachten.

Tussen de 7 à 10 dagen na de operatie controleren wij de wonde en verwijderen wij de draadjes indien nodig.

TIJDENS DE OPERATIE

Voor de uiteindelijke verdoving krijgt uw dier eerst een kalmeringsspuitje. Als dit ingewerkt is, krijgt het pas een verdovingsspuitje, waarna het dan wordt aangelegd aan de gasanesthesie. Dit is een veilige verdoving die gebeurt door aanvoer van slaapgassen via een buisje in de mond en luchtpijp. De verdoving kan zo snel aangepast worden aan de noden van de ingreep en het verkort de ontwaaktijd.

Tijdens de verdoving wordt reeds een gepaste pijnstilling toegepast. Meestal wordt tijdens de ingreep ook een infuus aangelegd via een catheder, dit om de vochtregeling van het lichaam te ondersteunen en eventueel vlot medicatie toe te kunnen dienen.

Tijdens de operatie wordt de hartfrequentie en de ademhaling van uw dier continu gevolgd via een hart-ademhalingsmonitor en een pulsoximeter, die het zuurstofgehalte in het bloed bepaald

In de praktijk kan u terecht voor volgende ingrepen:

  • Wondverzorging, abscessen en verwijderen gezwellen
  • Sterilisatie of Castratie van honden, katten en knaagdieren. Baarmoederontsteking, Keizersnede
  • Tandverzorging en mondingrepen
  • Uitgebreide buikchirurgie: Blaas, lever, milt, nieren
  • Maagtorsies en darmingrepen
  • Basis Oog- en ooglidchirurgie / Oorchirurgie. Voor diepgaande oogingrepen verwijs ik u door naar een collega.
  • Spier- en peesbehandelingen
  • Anaalklierverwijdering
  • Verwijderen van melkklierweefsel of tumoren
  • Beenfracturen kunnen hier gespalkt worden, maar voor breukchirurgie verwijs ik u door naar een botchirurg.

NA DE OPERATIE

wordt uw diertje overgebracht naar een aparte hospitalisatie ruimte.

De praktijk beschikt over 5 aparte opnameruimtes waar we ernstig zieke dieren of pas geopereerde dieren intensief kunnen verzorgen. Hiervoor beschikken we over aangepaste “baxters”, zodat we zonnodig extra vocht en vloeibare voedingstoffen kunnen toedienen.

De hokken worden apart verwarmd en staan indien nodig onder camera- en geluidsbewaking, zodat de dieren ook ’s nachts onder controle blijven, vanuit mijn slaapkamer. In heel erge gevallen wordt uw vriend zelfs meegenomen naar mijn slaapkamer, waar een extra verzorgingskooi kan geïnstalleerd worden. De lichaamstemperatuur kan constant gemeten worden en indien nodig kan extra zuurstof toegediend worden.

Voor de verzorging in de hospitalisatie kan ik gelukkig ook rekenen op de hulp van mijn echtgenote en verschillende stagestudenten.

Naast de 5 “Intensive-care” hokken beschikt de praktijk ook over 8 ruimere verblijfhokken voor dieren die moeten recupereren van kleinere ingrepen of die ter observatie worden opgenomen.

Tenslotte beschikken we ook over 2 quarantaine hokken, waar dieren met besmettingsgevaar kunnen verblijven.

De hokken kunnen gemakkelijk gereinigd worden en de dieren liggen op urine-doorlatende roostertjes. Eens ze wakker zijn, krijgen ze ook een absorberend dekentje en katten krijgen dan ook een kattenbakje. Bij een langer verblijf kunnen honden ook uitgelaten worden in een afgezonderd deel van de tuin.

Wanneer u met vakantie gaat en uw dier speciale verzorging nodig heeft, kan het ook bij ons verblijven.