VZW “IAPR, Institute for Animal Physiotherapy and Research”

Op aansturen van een aantal cliënten heb ik in 2008 de VZW IAPR opgericht. Deze mensen wisten dat ik onderzoek naar mogelijkheden van de Fysiotherapie wenste te sturen in de richting van de toepassing bij dieren. Regelmatig krijg ik extra’s “om er iets mee te doen voor de dieren” of de vraag wat men kan doen om dieren te helpen.

Wat is de bedoeling van IAPR?

Via deze vereniging probeer ik gelden te verzamelen die kunnen gebruikt worden om (klein) onderzoek te ondersteunen.

Zo starten jaarlijks studenten diergeneeskunde hun laatste jaar met een zoektocht naar een interessant onderwerp voor hun eindwerk. Indien mogelijk help ik hun hierin te sturen in de richting van de dierenfysiotherapie en probeer hun hierin te ondersteunen met een aantal kosten die hiervoor gemaakt moeten worden.

Hierdoor zijn reeds een aantal interessante werken ontstaan ivm het gebruik van hulpmiddelen voor mindervalide honden. Ook hebben we gedurende een jaar kunnen meehelpen aan de revalidatie van een verlamd veulen,waarvoor we ook een aantal hulpmiddelen hebben kunnen aankopen.

In 2011 hebben we het onderzoek gesteund naar het gebruik van Ultrageluid bij de genezing van traaghelende breuken bij honden.

We hebben ook al een paar werken gesteund naar het gebruik van TENS bij paarden voor diagnose van spier/zenuwletsels en de behandeling ervan. Bij paarden hebben wij de aandacht naar mogelijke rug- en nekletsels ondersteund of het probleem van de “dikke benen” (lymphangitis) of wondheling. Daarnaast houden we regelmatig voordrachten om studenten diergeneeskunde en dierenzorg op de hoogte te brengen van de mogelijkheden van Dierenfysiotherapie.

In de loop van 2013 heeft IAPR ook meegeïnvesteerd in de aankoop van een onderwaterloopband in de praktijk van Dierenarts Herbots. Deze loopband wordt gebruikt om honden te behandelen, maar daarnaast wordt deze ook gebruikt om studenten Diergeneeskunde en Dierenzorg op te leiden in het gebruik van deze behandelmethode.

Om nieuwe technieken aan te leren moet ik ook regelmatig voor opleiding naar het buitenland. Hiervoor draagt IAPR ook gedeeltelijk bij in de betaling van de inschrijvingsgelden.

Als kleine vereniging zijn we er toch al in geslaagd een paar mooie resultaten te boeken.

Bij deze wens ik graag al de mensen te bedanken die dit financieel hebben mogelijk gemaakt, soms met kleine en soms met grotere bedragen. Bedankt voor jullie steun want het heeft al veel tijd en doorzetting gevraagd om tot dit resultaat te komen.

En we gaan zeker verder, zolang we technieken kunnen omzetten en aanpassen naar het comfort voor het dier!