Algemene Consultaties

Het algemeen onderzoek gebeurt in de praktijkruimte. Zowel bij kleine kwaaltjes als ernstige aandoeningen proberen we de beste oplossing voor uw dier te bieden.

Standaard Onderzoeken bij de Jaarlijkse Vaccinatie

  • Algemeen onderzoek (hart- en longfuncties, controle van ogen, oren en tanden). Hiervoor beschikken we over een speciaal cameraatje waarbij de beelden op computerscherm kunnen bekeken en bewaard worden;
  • Aftasten van de buik (lever, milt) voor het zoeken naar onregelmatigheden rond de darmen, baarmoeder of teelballen, blaas en nieren;
  • Doorkammen van de haren is een onderzoek naar vlooien, korsten of schimmels.

Na dit onderzoek kunnen de nodige behandelingen aangevat worden.

Vaccinaties

Deze worden aangepast naargelang het om een hond, kat of konijn gaat en in welke levensomstandigheden ze bij u verblijven. Leven ze binnen of buiten? Hebben ze veel contact met andere dieren?. Moeten ze naar een vakantiepension of een hondenclub? Gaan ze naar het buitenland?

Ontworming en ontvlooiing

Samen met de baasjes overlopen we de mogelijke besmettingsrisico’s en de daaraan aangepaste behandeling.

Geboortepreventie

We bespreken de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie, en voor welke gevallen hormonale behandelingen aangewezen zijn.

Voeding

We helpen u het gepaste type voeding voor uw viervoeter te kiezen; want niet alle voedingen aangeboden door de dierenspeciaalzaken zijn goed voor uw huisdier. Voor gezonde huisvrienden overlopen we het gamma dat gezien de leeftijd- en levensomstandigheden in aanmerking komt.

Behandelende Voeding

Voor zieke huisdieren hebben we ook aangepaste voeding zodat we uw dier zijn dagelijks comfort kunnen verbeteren. Vb voedingen voor de behandeling van maag- en darmproblemen, huidziekten, hart, blaas- en nierproblemen, overgewicht, etc... Al deze voedingen en voedingsmerken kunnen in de praktijk worden aangekocht met de nodige begeleiding en informatie. Wij bestellen ze voor u en u kan ze bij ons ophalen.

Bloed, Urine en Ontlastingsonderzoek

Deze worden gedaan om de werking van de organen na te gaan. In noodgevallen doen wij zelf een basis-bloedonderzoek in de praktijk. Vb. glucosebepaling bij suikerziekte. Een uitgebreider onderzoek gebeurt door de stalen naar een erkend labo te sturen en de resultaten worden dan ook samen met een gespecialiseerde dierenarts overlopen.

Huidonderzoek

Vlooien, teken, luizen, bacterieën en schimmels kunnen in de praktijk onder de microscoop onderzocht worden.

Echografie

De basisechografie gaat in de praktijk door. Zo kijken we naar de normale vorm van de organen en drachtdiagnose. Voor gespecialiseerd onderzoek zal ik u doorverwijzen naar een collega met een uitgebreide ervaring in dit gebied. Na de echo ontvang ik een rapport zodat ik het verloop van de behandeling kan verderzetten. Voor deze gespecialiseerde onderzoeken maken we een afspraak. Je zorgt dat je huisdier nuchter is, water is meestal geen probleem. Echografie is een pijnloos onderzoek en je huisdier moet hiervoor meestal niet verdoofd worden. We scheren de huid plaatselijk en daarna wordt een gel aangebracht en wordt het onderzoek gestart

Radiografie

Voor de beoordeling van het beendergestel of bij mankende dieren nemen wij “foto’s” inde praktijk. Ook bij sommige hart- en longletsels, kunnen we hieruit interessante informatie verkrijgen. Voor operaties en verdoving raad ik u aan verder te gaan naar het betreffende hoofdstuk.

DOORVERWIJZING

Bij moeilijke problemen vraag ik een tweede opinie bij collega’s die meer gespecialiseerd zijn. Mocht u zelf een tweede opinie wensen, aarzel dan niet om mij hierover aan te spreken, dan zal ik u hierin verder begeleiden. In de regio Gent werkt een uitgebreide groep dierenartsen samen om zo hun kennis met mekaar te delen. Patiënten met bewegingsproblemen worden heel vaak naar mij doorverwezen voor revalidatie, fysiotherapie, watertraining. Ik heb ook een speciale interesse voor acupunctuur, osteopathie, manuele therapie, moeilijke wondheling, spier-en zenuwletsels… Sporthonden kunnen ook bij mij terecht voor een aangepaste kracht- en uithoudingstraining. Voor verdere informatie zie het hoofdstuk revalidatie.