Gedragsproblemen

Daar onze viervoeters nauwer met ons samenleven, ons leven jachtiger wordt en wij het contact met de natuur verloren zijn. Begrijpen wij ook vaak de invloed van onze lichaamstaal niet meer in de communicatie met onze viervoeters. Soms vergeten we de rangorde op te leggen en laten zien dat wij de baas zijn in huis.

Honden en katten zijn fijne psychologen en weten dit met glans uit te buiten. Talrijk zijn de honden die merken dat ze hun” goesting” krijgen door hun lippen eens op te trekken en indien nodig er een grommende vloek op te laten volgen. Raar genoeg denken vele baasjes dat ze door hun optreden de hond straffen, maar vanuit onze menselijke lichaamstaal verstaan dieren dit net als een aanmoediging om verder slecht gedrag te vertonen.

Ik ben zelf grote voorstander van de Cesar Milan principes: “No talking, no eye contact”als ze zich misdragen, maar daarnaast heeel veeel belonen om te motiveren. Doe eens de moeite en surf eens naar “the Dogwhisperer” en kijk aandachtig hoe Cesar Milan met de dieren communiceert. In stresssituaties zal hij nooit tegen de dieren praten, noch er naar kijken. Om hun te belonen geeft hij hen wel aandacht.

In probleemsituaties zal ik dan ook uitleggen hoe je je moet gedragen tegen je hond en hoe hij interpreteert wat je hem nu hebt getoond. Bij heropvoeding maak in gebruik van de “leiband- methode” en om de communicatie te beveilingen doe ik soms beroep op een muilband. Niet om de hond te straffen, maar wel om zijn dreigreflex te onderdrukken, zodat hij terug openstaat voor uw lichaamstaal. Het kan ook zijn dat ik zal aanraden om medicatie als hulpmiddel te gebruiken. Maar alleen het pilletje zal niet volstaan als het het baasje zich niet herpakt.

Want de meeste problemen met hondengedrag zijn vooral een gevolg van het Baasjesgedrag……….

Om de band met het baasje terug in goede banen te geleiden mogen een spelplanning en buitenactiviteiten zeker niet vergeten worden.

Ondervind je gedragsproblemen met je huisdier maak dan gerust een aparte afspraak!