Gebitsverzorging

Net zoals bij de mens vereist het gebit van een huisdier dagelijkse verzorging om tandplakvorming te voorkomen. Ongeveer 80% van de honden en katten hebben al op tweejarige leeftijd tandplak en tandsteen op het gebit. Tandplak is een kleverige film die op de tanden gevormd wordt door speeksel, voedselresten en bacteriën. Naarmate de laag tandplak dikker wordt vormt er zich tandsteen. Dit geeft een gele tot bruine verkleuring van de tanden, rood-ontstoken tandvlees en een onaangename geur. Het tandvlees bloedt sneller. Na langere tijd trekt het tandvlees zich terug waardoor de tandwortels bloot komen te liggen en da tanden vervroegd kunnen uitvallen. Daarnaast bestaat er risico op het uitzaaien van deze mondbacteriën in de bloedbaan en kan er een ontstekingen ontstaan thv het hart, de nieren en lever.

Een goede tandverzorging bij huisdieren vanaf jonge leeftijd is cruciaal!

Om tandplakvorming te voorkomen, zijn er een aantal verzorgingsmaatregelen die u kan nemen. Neem het drinkwater weg één uur voor de maaltijd. Voorzie genoeg water direct na de maaltijd zo kunnen ze zelf hun tanden spoelen van overblijvende etensresten. Dagelijks tandenpoetsen is de enige manier om de tanden en het tandvlees gezond te houden. Dit tandenpoetsen kunt u best vanaf jonge leeftijd gewoon maken, maar ook bij oudere dieren lukt dit mits enige oefening . Zoals bij de mens zijn elektrische tandenborstels zeer efficiënt door hun kleine oppervlak en kleine bewegingen, maar het vraagt wel een geleidelijke training.

Zorg dat uw dier na de maaltijd ongeveer een kwartier kan kauwen op een bot. Door de langere speekselproduktie worden de tanden beter gezuiverd. Voor de honden die gevoeliger zijn voor tandproblemen bestaan er speciale brokken die groter en harder van textuur zijn om het schuureffect te maximaliseren en waarin extra bestanddelen zijn toegevoegd om de kalkafzet op tandplak te verhinderen.

Er bestaat een anti-tandplakvloeistof die u dagelijks bij het drinkwater kan toevoegen. In de vloeistof zitten werkzame stoffen die de bacterievermeerdering in de mond afremmen en een frissere adem geven.

Kan U de tandsteenvorming toch niet onder controle houden en riekt uw vriend te sterk uit zijn bek, dan gaan we over tot het instrumentaal reinigen. Hierbij gebruiken we hetzelfde Ultrasontoestel als bij uw tandarts, waarbij de tanden met behulp van hoogfrequente trillingen worden gereinigd. Dit moet natuurlijk onder verdoving gebeuren. Voorafgaand dienen we de dieren ook eerst mondreinigende antibiotica aan.